Τα Νέα - Blog

30 Οκτωβρίου 2017

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κύριο Παναγιώτη Σκουρλέτη …

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Επικρατείας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερώτηση προς
τον Υπουργό Εσωτερικών, κύριο Παναγιώτη Σκουρλέτη
(αρμοδιότητα του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κυρίου Νικολάου Τόσκα)

Θέμα: Κέντρο ανομίας η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2017

Η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών υπήρξε μια αστική περιοχή του Κέντρου της Αθήνας η οποία συγκέντρωνε και συγκεντρώνει ακόμα πλήθος κατοίκων της Αθήνας. Με προπολεμικά και μεταπολεμικά κτήρια, χαρακτηρισμένα «νεοκλασικά» και δεσπόζον οικοδόμημα τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους Ναούς της Ευρώπης, πραγματικό μνημείο τέχνης, η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα έχει πολλά όμορφα σημεία.

Τα τελευταία χρόνια η ευρύτερη περιοχή έχει μετατραπεί σε κέντρο ανομίας, ενίοτε δε και βίας, όπου σοβαρά επεισόδια λαμβάνουν χώρα συχνά και απειλούν την ασφάλεια των κατοίκων της. Όποιος περπατήσει την περιοχή μπορεί να διαπιστώσει, ανάμεσα σε άλλα, και τα εξής, ζοφερά:

  1.   Στην περιοχή σημειώνονται εκτεταμένοι βανδαλισμοί από αγνώστους σε ακίνητα, κατοικούμενα και μη, αλλά και στον Ιερό Ναό και στις υποδομές κοινόχρηστων χώρων.
  2.  Υπάρχει άνθηση του παραεμπορίου. Κυρίως η οδός Αχαρνών και άλλες οδοί της ευρύτερης περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου καταλαμβάνονται από υπαίθριους πωλητές φρούτων και λαχανικών, οι οποίοι πωλούν τα προϊόντα τους χωρίς άδεια, καταλαμβάνοντας το οδόστρωμα και προκαλώντας προβλήματα βιωσιμότητας στις νόμιμες επιχειρήσεις. Επίσης, στη λαϊκή αγορά που λειτουργεί στην οδό Μιχαήλ Βόδα προσκολλώνται πλανόδιοι μικροπωλητές, χωρίς να κατέχουν ούτε αυτοί την προβλεπόμενη άδεια, πουλώντας τα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα τους και καταλαμβάνοντας οδούς πέραν του χώρου της νόμιμης λαϊκής αγοράς.
  3.  Η πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα από την πλευρά της οδού Πιπίνου καταλαμβάνεται, κυρίως τα βράδια, από αγνώστους οι οποίοι διασκεδάζουν, μαγειρεύουν, είτε χρησιμοποιώντας κάρβουνα είτε υγραέριο και με ρεύμα που λαμβάνουν πιθανώς χωρίς άδεια από παροχή του Δήμου Αθηναίων τοποθετούν μεγάφωνα και παίζουν δυνατή μουσική ταράζοντας την ησυχία των κατοίκων. Στην πλατεία επίσης συναθροίζονται άγνωστα άτομα που παίζουν τυχερά παιχνίδια φωνασκώντας και δημιουργώντας ένταση στην περιοχή.
  4.   Στην ευρύτερη περιοχή τελούν υπό κατάληψη αγνώστων το κτήριο του Ξενοδοχείου Plaza (οδός Αχαρνών 78), το κενό κτήριο που στέγαζε Δημόσιες Υπηρεσίες (οδός Αχαρνών 22) και το κτήριο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας (Συμβολή οδών Σουρμελή και Μάγερ).
  1.  Στην οδό Αχαρνών πρακτορεία λεωφορείων, που μεταφέρουν άτομα από το εξωτερικό στην Αθήνα, λειτουργούν χωρίς να διαθέτουν σχετική άδεια, προκαλώντας κυκλοφοριακά και άλλα προβλήματα. Σημειώνουμε ότι στην οδό Αχαρνών απαγορεύεται η στάση/ στάθμευση οχημάτων.
  2.  Ορισμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (όπως ορισμένα σημεία πώλησης τροφίμων ή ποτών, μίνι μάρκετ κλπ) ξεφεύγουν από το πλαίσιο που ορίζει η άδεια λειτουργίας τους, καθώς λειτουργούν εκτός ωραρίου, ενώ φαίνεται ότι διαθέτουν και διακινούν παράνομα προϊόντα.
  3.  Υπάρχει ανεξέλεγκτη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς δεν τηρούνται εκ μέρους τους οι όροι μισθώσεως ως προς τον αριθμό των ατόμων που κατοικούν στα μισθωμένα από αυτούς διαμερίσματα και δεν διακριβώνεται η ταυτότητά τους.
  4.   Υπάρχει ανεξέλεγκτη δράση οίκων ανοχής. Στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, που υπενθυμίζεται ότι είναι καθαρά αστική, λειτουργούν ανεξέλεγκτα δεκάδες οίκοι ανοχής.
  5.  Η έλλειψη αστυνόμευσης της περιοχής είναι δεδομένη. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με το μη επαρκή ηλεκτροφωτισμό της Πλατείας και των παρακείμενων οδών από τον Δήμο Αθηναίων, δημιουργεί απαγορευτικό περιβάλλον για τους κατοίκους της περιοχής.

Όλα τα παραπάνω προκαλούν, όπως είναι αναμενόμενο, μεγάλη αναστάτωση, καθώς και έντονο αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής. Η πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, ιδίως από το απόγευμα, μετατρέπεται σε «απαγορευμένη ζώνη» για μικρά παιδιά, νέους και ηλικιωμένους.

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Προϊσταμένου και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού και των κατοίκων της περιοχής, δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση εκ μέρους της Πολιτείας για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Ο Κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

– Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την ασφάλεια και την ειρηνική διαβίωση των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών και ειδικότερα για να εξαλειφθούν τα εκεί φαινόμενα αταξίας, βίας και ανομίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Post Types
About Agios