Τα Νέα - Blog

27 Ιουλίου 2016

Λαμπρά Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών

Με την δέουσα λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού στον φερώνυμο Ιερό Ναό που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία επί της οδού Αχαρνών σε τοποθεσία μεταξύ της Πλατείας Βικτωρίας και του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αττικής.

Του Όρθρου χοροστάτησε ο άγων τα ονομαστήριά του Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων ο οποίος στην συνεχεία προΐστατο στην Θεία Λειτουργία περιστοιχισμένος από πλειάδα ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τους ιερείς του Ναού και από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νικόλαο Κατσαφαρόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το παριστάμενο και πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Μητροπολίτης Κορωνείας μεταξύ τον άλλον ανέφερε ότι ο Άγιος Παντελεήμων αποκαλείται και είναι αθλοφόρος επειδή υπέμεινε τους άθλους του μαρτυρίου και τον τιμάμε ως Μεγαλομάρτυρα της Εκκλησίας.
Η λέξη μάρτυς είπε ο μητροπολίτης Κορωνείας έχει μια αρχική έννοια. Σημαίνει εκείνον, που καταθέτει ενώπιον του δικαστηρίου, ο,τι γνωρίζει για την εκδικαζόμενη υπόθεση. Επειδή όμως τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες των κατά των Χριστιανών διωγμών,όποιος κατέθετε την πίστη του στην αλήθεια του Χριστού,οδηγείτο σε βασανιστήρια και σε θάνατο,η λέξη μάρτυρας απέκτησε μια δευτερογενή σημασία. Σημαίνει εκείνον,που βασανίσθηκε και θανατώθηκε εξ’ αιτίας της πίστεώς του στον Χριστό.
Ακόμη, ο κ. Παντελεήμων επεσήμανε ότι εμείς μάρτυρες με αυτήν την δεύτερη σημασία,μέχρι στιγμής τουλάχιστον,δεν καλούμεθα να γίνουμε. Όλοι όμως καλούμεθα να είμαστε μάρτυρες Χριστού με την πρώτη έννοια. Δηλ.να καταθέτουμε με λόγους και έργα,ζωή,την πίστη μας στον Χριστό.

Να καταθέτουμε, εν πρώτοις με τον λόγο μας. Και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο σε μια εποχή,που, αν πεις ότι είσαι πιστός, μπορεί να προκαλέσεις ειρωνικά σχόλια ή να σε χαρακτηρίσουν οι δήθεν » προοδευτικοί » καθυστερημένο.

Όμως δεν αρκεί η ομολογία με λόγια μόνο. Χρειάζεται να ομολογούμε τον Χριστόν και με έργα. Δηλ. με την όλη ζωή και αναστροφή μας, για να μη μοιάσουμε με εκείνους, που » Θεόν ομολογούσιν ειδέναι τοις δε έργοις αρνούνται » ( Τίτ. α, 16 ).
Επίσης, ο κ. Παντελεήμων εξήγησε πώς ομολογούμε Χριστόν με την ζωή μας ;
1. Όταν μένουμε συνειδητά ενωμένοι στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία. Όταν μετέχουμε στα Ι. Μυστήρια της Εκκλησίας. Όχι επιλεκτικά, αλλά σε όλα, όσα δεν είναι προαιρετικά, όπως η Ιερωσύνη και ο Γάμος. Βεβαίως και το Μυστήριο του Γάμου – προς αποφυγήν παρεξηγήσεως – είναι υποχρεωτικό για τους πιστούς των δύο φύλων, που θέλουν να συμβιώσουν.
2. Όταν είμαστε συνεπείς στην προτροπή του Κυρίου ότι οι άνθρωποι θα μας αναγνωρίσουν, ως μαθητές Του » εάν αγάπην έχωμεν «. Η αγάπη κυρίως,πάνω από κάθε άλλη αρετή, είναι τα διαπιστευτήρια του γνησίου Χριστιανού.
3. Όταν » αληθεύωμεν εν αγάπη «. Ούτε αλήθεια χωρίς αγάπη,που προκαλεί καταδικαστέους φανατισμούς,ούτε αγάπη χωρίς αλήθεια,που οδηγεί σε ανεπίτρεπτους συμβιβασμούς.
Τότε, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας,θα μαρτυρούμε και εμείς Χριστόν » και τούτον εσταυρωμένον «. 
Προ της απολύσεως της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας ευχήθηκε σε όλους υγεία ψυχής και σώματος και ο προϊστάμενος του Ναού π. Νικόλαος εξέφρασε της ευχές εκ μέρους των κληρικών της Αυλής αλλά και των παρισταμένων προσκυνητών στον Μητροπολίτη Κορωνείας
πηγη: www. poimin.gr 
Post Types
About Agios