Τα Νέα - Blog

26 Ιουλίου 2016

Μέγας Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών

(…)Στην ακολουθία του Μέγα Πανηγυρικού Εσπερινού που τελέστηκε νωρίς το απόγευμα χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο άγων τα σεπτά ονομαστήριά του Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νικόλαο Κατσαφαρόπουλο, τους ιερείς του Ναού και πολλούς προσκυνητές ιερείς.

koronias_axarnon19Στο κήρυγμά του, ο μητροπολίτης Κορωνείας, έθεσε το ερώτημα πώς, ενώ ο Άγιος Παντελεήμων αποκαλείται και είναι «ιαματικός» δηλ. Ιατρός, εν τούτοις Του ζητάμε στο Απολυτίκιό Του, όχι την υγεία του σώματός μας, αλλά να πρεσβεύει «τω Ελεήμονι Θεώ,ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταις ψυχαίς ημών».

 Η απάντηση, είπε ο Σεβασμιωτατος είναι απλή. Η υγεία της ψυχής προέχει από την υγεία του σώματος, αλλά είναι και η βάση και η προϋπόθεση για την υγεία του σώματος. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωπος είναι ένα ψυχοσωματικό όν και τα δύο στοιχεία του, ψυχή και σώμα αλληλοπεριχωρούνται και αλληλοεπηρεάζονται. Με την άφεση των πταισμάτων,λοιπόν, που ζητάμε από τον Άγιο Παντελεήμονα να μας χαρίζει με τις πρεσβείες Του, επιτυγχάνεται η θεραπεία και η υγεία της ψυχής μας ,που τραυματίζεται από την αμαρτία. Έτσι δημιουργούνται οι καλλίτερες συνθήκες και προϋποθέσεις για την υγεία και του σώματος. Γιατί η αμαρτία και τα πάθη είναι, βέβαια, ψυχικές καταστάσεις,που όμως έχουν άμεσες συνέπειες και επιπτώσεις και στην υγεία του σώματος. Π.χ. Ο θυμός και η οργή δημιουργούν ανωμαλία στην κυκλοφορία του αίματος. Γι’ αυτό,όταν θυμώνουμε κιτρινίζουμε ή κοκκινίζουμε. Το μίσος, η κακία και ο φθόνος δηλητηριάζουν μαζί με την ψυχή και το σώμα. Η απληστία σπρώχνει τον άνθρωπο σε μια διαρκή υπερένταση που επηρεάζει δυσμενώς το νευρικό μας σύστημα. Το άγχος, που είναι η αιτία τόσων ασθενειών, είναι αποτέλεσμα ελλείψεως εμπιστοσύνης στην πρόνοια του Θεού. Για να μη μιλήσουμε για αμαρτήματα, που έχουν άμεσες συνέπειες την ασθένεια και την φθορά του σώματος.

 Όταν, λοιπόν, ζητάμε από τον Άγιο Παντελεήμονα, τον Ιαματικό, να πρεσβεύει προς τον Θεό να μας χαρίσει την άφεση των πταισμάτων, δηλ. των αμαρτιών μας, Του ζητάμε στην ουσία να μας βοηθήσει, ώστε να δημιουργηθούν οι καλλίτερες προϋποθέσεις για την υγεία, την συντήρηση και την θεραπεία του σώματος. Δεδομένης μάλιστα της σημασίας, που έχει ο ψυχικός παράγων και στην επιτυχή αντιμετώπιση των ασθενειών του σώματος.

Είθε, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, ο Ιαματικός Άγιος Παντελεήμων να χαρίζει σε όλους μας υγεία ψυχής και σώματος, ώστε να πραγματοποιούμε την προτροπή του Απ. Παύλου » δοξάσατε δη τον Θεόν εν τω σώματι υμών και εν τω πνεύματι υμών, άτινα εστί του Θεού «. ( Α Κόριν. στ, 20 ).

πηγη: www. poimin.gr

Ο Αγ. Παντελεήμων αποκαλείται και είναι αθλοφόρος επειδή  υπέμεινε τους άθλους του μαρτυρίου και τον τιμάμε ως Μεγαλομάρτυρα της Εκκλησίας.

Η λέξη μάρτυς έχει μια αρχική έννοια. Σημαίνει εκείνον, που καταθέτει ενώπιον του δικαστηρίου, ό,τι γνωρίζει για την εκδικαζόμενη υπόθεση. Επειδή όμως τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες των κατά των Χριστιανών διωγμών, όποιος κατέθετε την πίστη του στην αλήθεια του Χριστού, οδηγείτο σε βασανιστήρια και σε θάνατο, η λέξη μάρτυρας απέκτησε μια δευτερογενή σημασία. Σημαίνει εκείνον, που βασανίσθηκε και θανατώθηκε εξ’ αιτίας της πίστεώς του στον Χριστό.

Εμείς μάρτυρες με αυτήν την δεύτερη σημασία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν καλούμεθα να γίνουμε. Όλοι όμως καλούμεθα να είμαστε μάρτυρες Χριστού με την πρώτη έννοια. Δηλαδή να καταθέτουμε με λόγους και έργα, ζωή, την πίστη μας στον Χριστό.

Να καταθέτουμε, εν πρώτοις με τον λόγο μας. Και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο σε μια εποχή, που, αν πεις ότι είσαι πιστός, μπορεί να προκαλέσεις ειρωνικά σχόλια ή να σε χαρακτηρίσουν οι δήθεν “προοδευτικοί” καθυστερημένο.

Όμως δεν αρκεί η ομολογία με λόγια μόνο. Χρειάζεται να ομολογούμε τον Χριστόν και με έργα. Δηλ. με την όλη ζωή και αναστροφή μας, για να μη μοιάσουμε με εκείνους, που «Θεόν ομολογούσιν ειδέναι τοις δε έργοις αρνούνται» ( Τίτ. α, 16 ). Πώς ομολογούμε Χριστόν με την ζωή μας;

1. Όταν μένουμε συνειδητά ενωμένοι στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία. Όταν μετέχουμε στα Ι. Μυστήρια της Εκκλησίας. Όχι επιλεκτικά, αλλά σε όλα, όσα δεν είναι προαιρετικά, όπως η Ιερωσύνη και ο Γάμος. Βεβαίως και το Μυστήριο του Γάμου – προς αποφυγήν παρεξηγήσεως – είναι υποχρεωτικό για τους πιστούς των δύο φύλων, που θέλουν να συμβιώσουν.

2. Όταν είμαστε συνεπείς στην προτροπή του Κυρίου ότι οι άνθρωποι θα μας αναγνωρίσουν, ως μαθητές Του «εάν αγάπην έχωμεν». Η αγάπη κυρίως, πάνω από κάθε άλλη αρετή, είναι τα διαπιστευτήρια του γνησίου Χριστιανού.

3. Όταν «αληθεύωμεν εν αγάπη». Ούτε αλήθεια χωρίς αγάπη, που προκαλεί καταδικαστέους φανατισμούς, ούτε αγάπη χωρίς αλήθεια, που οδηγεί σε ανεπίτρεπτους συμβιβασμούς.

Τότε, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, θα μαρτυρούμε και εμείς Χριστόν «και τούτον εσταυρωμένον».  Ευχήθηκε σε όλους υγεία ψυχής και σώματος και ο προϊστάμενος του Ναού εξέφρασε ευχές στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Κορωνείας.

πηγη: www. amen.gr

 

Post Types
About Agios