Ξέρεις ότι;

Το όνομα Παντελεήμων (Παντελεήμονας) σημαίνει  – αυτός οποίος όλους βοηθά και τους ελεεί (προς πάντας  + ελεήμων) 

Στα Γαλλικά  – Pantaléon

Στα Ιταλικά – Pantaleone

Στα Ρωσικά  – Пантелеймон

"Παντελεήμων" στο πέρασμα των χρόνων

900

Uncial 052

Ένας χειρόγραφος κώδικας Codex Athous Pantelejmon (Uncial 052) της Καινής Διαθήκης, βρίσκεται στο Άγιον Όρος (Μονή Αγ. Παντελεήμονος)

1550 - 1700

Pantalone (Παντελόνε) - Παντελόνι

Η κομέντια ντελ άρτε (Commedia dell’arte) είναι η ονομασία της λαϊκής ιταλικής αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας. Οι θίασοι της αυτοσχέδιας κωμωδίας ήταν πλανόδιοι και αποτελούνταν από 5 μέχρι 25 ηθοποιούς. Ένας από αυτούς ήταν Πανταλόνε.

Από αυτό το στερεότυπο της Cοmmedia dell’arte, πήρε ονομασία το καθημερινό μας ένδυμα το οποίο φοράμε και σήμερα από τη μέση και κάτω…  δλη. παντελόνι (panteloni)

1599

Pantaloon - William Shakespeare

Το θεατρικό έργο «Όπως Αγαπάτε» (As You Like It) του Σαίξπηρ, το οποίο αρχίζει με τα θαυμάσια λόγια “Ο κόσμος είναι μια θεατρική σκηνή και όλοι, άντρες και γυναίκες, απλά ηθοποιοί…”  αναφέρει την δίκη του θεωρία περί των «7 ηλικιών του ανθρώπου» όπου περιγράφοντας την έκτη φάση της ζωής την έχει δώσει όνομα Pantaloon = Παντελεήμων (“lean and slippered Pantaloon” – Act 2, Scene 7) ()

12 Οκτώβριος 1905

Θωρηκτό Ποτέμκιν - Παντελεήμων

Το πολεμικό πλοίο Πρίγκιπας Ποτιόμκιν της Ταυρίδας, γνωστό παγκοσμίως ως Θωρηκτό Ποτέμκιν, της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μετά από την άδοξη φυγή των στασιαστών στην Ρουμανία, επιστέφετε πίσω με την καινούρια ονομασία Παντελεήμων (Пантелеймон)

11 Μάρτιο 1921

Astor Piazzolla

Ο Άστορ Πιατσόλα θεωρείται ο πιο σημαντικός συνθέτης του τάγκο κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Λίγοι ξέρουν ότι ήχε δυο ονόματα, και το δεύτερο ήταν Παντελεήμων – Astor Pantaleón Piazzolla.

Νοέμβριος 2015

Cary-Hiroyuki Tagawa

Ο ηθοποιός Κάρι-Χιρογιούκι Ταγκάουα (Cary-Hiroyuki Tagawa, 田川 洋行 ) αποδέχθηκε Ορθόδοξη βάπτισμα  με το όνομα Παντελεήμων. ()