Τα Νέα - Blog

27 Ιουλίου 2019

Κορωνείας Παντελεήμων: ”Πταισμάτων άφεσιν”

Στον Ι. Ναό Αγ. Παντελεήμονος οδού Αχαρνών χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τον εκλεκτό προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Νικόλαο Κατσαφαρόπουλο, τους συνεφημερίους του και άλλους προσκυνητές ιερείς, ενώ πλήθη λαού συνέρρεαν συνεχώς στον Ναό.

Ακούγεται κάπως παράδοξα, είπε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος,όταν από τον ιατρό Αγ. Παντελεήμονα δεν ζητάμε την υγεία του σώματος, αλλά του ζητάμε να πρεσβεύει στον ελεήμονα Θεό «ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταις ψυχαίς ημών».

Αυτό γιατί ο άνθρωπος είναι ένα ον ψυχοσωματικό και τα δύο στοιχεία του, ψυχή και σώμα,αλληλοεπηρεάζονται. Ας επισημάνουμε ορισμένες ψυχικές καταστάσεις, που επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία του σώματος.

Δεν θα μιλήσω, βέβαια, για πάθη όπως ο θυμός, το μίσος ή η υποδούλωση σε ποικίλα ένστικτα που βλάπτουν εμφανώς την υγεία και ευθύνεται καθαρά ο άνθρωπος. Θα μιλήσω για ψυχικές καταστάσεις, που απειλούν όλους μας, πιστούς και απίστους.

1. Το άγχος. Αγχος σημαίνει φόβος για κάτι ακαθόριστο και αβέβαιο. Το πόσο κακή επίδραση έχει το άγχος στην υγεία μας, όλοι το γνωρίζουμε και το επιβεβαιώνει η επιστήμη.

Πώς υπερνικάται το άγχος; Με την πίστη στην πρόνοια του Θεού. Την πίστη δηλ. ότι έχουμε ένα πατέρα «εν ουρανοίς» – συμβολικά εννοούμε το εν ουρανοίς – που μας αγαπά. Γιατί, λοιπόν, να αγωνιάμε; «Οίδε γαρ ο πατήρ υμών ο ουράνιος ότι χρήζετε τούτων απάντων» μας διαβεβαιώνει ο Κύριος.

2. Η κατάθλιψη. Στους εκατό, που πάσχουν από κατάθλιψη, που είναι, ειρήσθω εν παρόδω, η πιό διαδεδομένη αρρώστια της εποχής μας, οι δέκα έχουν άρρωστο νευρικό σύστημα.

Δεν ευθύνονται γι’ αυτό. Έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας και θεραπείας. Οι ενενήντα πάσχουν από ψυχολογικές αιτίες. Και η βασικότερη είναι η απογοήτευση και η έλλειψη ελπίδας. «Μη φοβηθείς αυτόν που στήριξε στην πίστη επάνω την ελπίδα. Τον είδα στη ζωή να μάχεται, μα πάντα ανίκητο τον είδα» !

Και η ελπίδα δίνει και την χαρά, όπως τονίζει ο Μ. Βασίλειος: «Ελπίς εστίν η και την χαράν σύνοικον τη ψυχή παρασκευάζουσα».

3. Τα αισθήματα ενοχής. Οι ενοχές όσο και αν θέλουμε να τις αγνοούμε και να τις απωθούμε στο υποσυνείδητο, αυτές υπάρχουν και μας επηρεάζουν ψυχοσωματικά.

Υπάρχει τρόπος απαλλαγής; Η μετάνοια και η άφεση που μας παρέχει ο Θεός. Άφεση σημαίνει απαλλαγή από κάποια οφειλή. Το επαναλαμβάνουμε και στο «Πάτερ ημών».

«Και άφες ημιν τα οφειλήματα ημών» ζητάμε από τον Θεό. Γι’ αυτό ζητάμε και από τον Αγ. Παντελεήμονα να πρεσβεύει προς τον ελεήμονα Θεό «ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταις ψυχαίς ημών».

Η άφεση, που μας χαρίζει ο Θεός, υπερβαίνει την λογική. Η λογική λέει: έκανες κακό, θα τιμωρηθείς. Η αγάπη του Θεού λέει: έκανες κακό; μετανόησες; Συγχωρείσαι.

Το «αίμα του Χριστού καθαριεί την συνείδησιν ημών από νεκρών έργων» (Έβρ. θ, 14).

Και ο Ιερός Χρυσόστομος τονίζει ότι η Εκκλησία είναι «πνευματικόν ιατρείον συγχώρησιν αμαρτημάτων παρέχον». Και θέλοντας να τονίσει το μεγαλείο της Χάριτος του Θεού, αντιπαραθέτει τον νόμο των ανθρώπων με την Χάρη του Θεού. Και με αυτό ας επισφραγίσουμε τις σκέψεις μας αυτές.

«Εν τω νόμω ο αμάρτημα έχων, κολάζεται. Ενταύθα ο αμάρτημα έχων προσελθών γίνεται δίκαιος. Ο νόμος εάν λάβη φονέα,αναιρεί.

Η Χάρις εάν λάβη φονέα, φωτίζει και ζωοποιεί. Εκείνος από ζώντος νεκρόν εργάζεται τον αλόντα. Αύτη από νεκρού ζώντα κατασκευάζει τον υπεύθυνον».

Ας επιμένουμε, λοιπόν, να ζητάμε από τον Αγ. Παντελεήμονα να πρεσβεύει «τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταις ψυχαίς ημών».

Προ του «δι ευχών» ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Αγ. Παντελεήμων να χαρίζει σε όλους υγεία ψυχής και σώματος και ο π. Νικόλαος ευχήθηκε στον Μητροπολίτη Κορωνείας τα δέοντα για τα ονομαστήριά του.

 

πηγή ROMFEA.GR 

Post Types
About Agios